piątek, 30 stycznia 2015

Kurczak w pikantnym sosie pomidorowym

Cześć Wszystkim! :)

Pierwszy post na blogu zaczynamy prostym kurczakiem w wersji pikantnej.


Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- 1 pierś kurczaka
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 ząbek czosnku
- szczyptę chili
- szczyptę pieprzu Cayenne
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szczyptę soli i pieprzu do smaku













1. Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju.

2. Po 10 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek przyprawę chili.

3. Po chwili dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy ok. 15-20 minut, aż powstanie sos. W międzyczasie doprawiamy resztą przypraw.


Pikantny smak kurczaka zbilansujecie podając go, np. z delikatnym ryżem jaśminowym.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...