piątek, 30 stycznia 2015

Makaron z bakłażanem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na ciekawy makaron z bakłażanem, który nadal zbyt rzadko gości na Polskich stołach. Być może bakłażan odstrasza swoją goryczką, jest jednak prosty sposób, aby skutecznie się jej pozbyć. Wystarczy pokroić bakłażan w kostkę, przełożyć na durszlak i bardzo obficie posypać solą. Po 30 minutach bakłażan dokładnie płuczemy, osuszamy i gotowe!

Należy pamiętać również, że bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, dlatego po pierwsze musi być bardzo dobrze osuszony, a po drugie smażymy go na mocno rozgrzanej oliwie!


Na porcję dla 3 osób potrzebujemy:

- ulubiony makaron, u mnie "kopytka" z pszenicy durum
- 1 bakłażan
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- 3 łyżki oleju
- starty parmezan do posypania
- sól i pieprz do smaku













1. makaron gotujemy, wg. instrukcji na opakowaniu.

2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przez 1 minutę.

3. Po chwili dodajemy wcześniej przygotowany (pokrojony, posolony i opłukany) bakłażan i podsmażamy przez ok. 10 minut.

4. Następnie dodajemy pomidory, całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną.

5. Tak przygotowany sos mieszamy na patelni razem z odcedzonym makaronem.

6. Na wierzchu posypujemy parmezanem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...