poniedziałek, 2 lutego 2015

Placki z cukinii

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na smaczne i szybkie placuszki z cukinii, podawane z lekkim sosem czosnkowym.


Do przygotowania placuszków będziemy potrzebować:

- 2 średniej wielkości cukinie
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę oleju


Do przygotowania sosu czosnkowego będziemy potrzebować:

- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól i pieprz do smaku
- szczyptę posiekanego koperku










1. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Ze startej cukinii należy wycisnąć nadmiar wody.

3. Do tak przygotowanej cukinii dodajemy jajko, mąkę, olej i sól. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, formujemy niewielkie placuszki i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do zrumienienia.

5. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy łącząc wszystkie jego składniki.



SMACZNEGO! :)


Polecam również spróbować mini kotlecików serowo-drobiowych

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...