Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na smaczne i szybkie placuszki z cukinii, podawane z lekkim sosem czosnkowym.
- 2 średniej wielkości cukinie
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę oleju
Do przygotowania sosu czosnkowego będziemy potrzebować:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól i pieprz do smaku
- szczyptę posiekanego koperku
- szczyptę posiekanego koperku
1. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Ze startej cukinii należy wycisnąć nadmiar wody.
3. Do tak przygotowanej cukinii dodajemy jajko, mąkę, olej i sól. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, formujemy niewielkie placuszki i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do zrumienienia.
5. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy łącząc wszystkie jego składniki.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza