wtorek, 24 marca 2015

Chipsy z jarmużu, szybka i zdrowa przekąska :)

Muszę przyznać, że długo przekonywałam się do chipsów z jarmużu, który zawsze omijałam szerokim łukiem. Właściwie sama nie wiem dlaczego? Ostatnio jednak bez chwili namysłu jarmuż znalazł się w moim zakupowym koszyku i dzięki temu już wiem, że jarmużowe chipsy są smaczne, zdrowe, a przede wszystkim banalnie proste w wykonaniu! :)




Do przygotowania będziemy potrzebować:
- paczkę umytego, gotowego do spożycia jarmużu (z łatwością dostaniecie taką np. w Biedronce)
- przyprawy do smaku, u mnie sól i ostra papryka
- łyżkę oliwy z oliwek


















1. Jeśli mamy jarmuż gotowy do spożycia pomijamy jego mycie i osuszanie. Przygotowujemy małe kawałki, wielkości chipsów, wycinając z nich tylko grube twarde łodygi. Niektórzy usuwają całkowicie wszystkie łodyżki pozostawiając sam listek, jednak te najmniejsze mi zupełnie nie przeszkadzają.

2. Wrzucamy jarmuż do dużej miski, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz ulubione przyprawy. Ja dodałam szczyptę soli i ostrej papryki. Dokładnie mieszamy i wykładamy jeden obok drugiego na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.

3. Pieczemy przez ok. 5 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Uwaga, należy cały czas kontrolować wygląd chipsów, ponieważ jarmuż bardzo szybko się przypala.




SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...