wtorek, 10 marca 2015

Pikantny krem pomidorowy

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pikantny krem pomidorowy, który idealnie rozgrzewa w pochmurne, zimowe dni.


Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu (można użyć bulionu zrobionego z 1 kostki rosołowej)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżkę oliwę z oliwek
- łyżeczkę bazylii
- pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- szczyptę chilli i pieprzu cayenne
- sól do smaku








1. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki całość gotujemy pod przykryciem przez 15 min.

2. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy kolejne 10 minut.

3. Po upływie tego czasu zupę przyprawiamy. Dodatkowo można dodać 1 łyżkę słodko kwaśnego sosu chilli (dostaniecie taki, np. w Lidlu).

4. Całość ponownie gotujemy przez kolejne 10 minut.

5. Łącznie po ok. 30-40 minutach zupę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie belndujemy (chyba, że posiadacie blender, który może blendować gorące zupy).

SMACZNEGO! :)

Spróbujcie również kremy jarzynowego oraz kremu marchewkowego
 

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...