Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na pikantny krem pomidorowy, który idealnie rozgrzewa w pochmurne, zimowe dni.
Dziś zapraszam na pikantny krem pomidorowy, który idealnie rozgrzewa w pochmurne, zimowe dni.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu (można użyć bulionu zrobionego z 1 kostki rosołowej)
- 1 litr bulionu (można użyć bulionu zrobionego z 1 kostki rosołowej)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżkę oliwę z oliwek
- łyżeczkę bazylii
- pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- szczyptę chilli i pieprzu cayenne
- sól do smaku
- szczyptę chilli i pieprzu cayenne
- sól do smaku
1. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki całość gotujemy pod przykryciem przez 15 min.
2. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy kolejne 10 minut.
3. Po upływie tego czasu zupę przyprawiamy. Dodatkowo można dodać 1 łyżkę słodko kwaśnego sosu chilli (dostaniecie taki, np. w Lidlu).
4. Całość ponownie gotujemy przez kolejne 10 minut.
5. Łącznie po ok. 30-40 minutach zupę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie belndujemy (chyba, że posiadacie blender, który może blendować gorące zupy).
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza