poniedziałek, 30 marca 2015

Łosoś z zielonym pesto

Dzisiaj pierwszy z pomysłów na wykorzystanie domowego, zielonego, bazyliowego pesto z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych. Przepis na pesto TUTAJ. Danie smaczne i moim zdaniem bardzo eleganckie, idealnie będzie pasować na romantyczną kolację przy świecach ;)



Potrzebujemy:
- ok. 350-400 gram surowego łososia
- zielone pesto domowej roboty















1. Przygotowujemy pesto wg. przepisu Link

2. Odcinamy ostrym, długim, możliwie płaskim nożem skórę od łososia. 

3. Delikatnie płuczemy rybkę i osuszamy papierowym ręcznikiem.

4. Kroimy na paski o szerokości 3 cm.

5. Rybkę układamy do naczynia żaroodpornego (nie musimy go niczym wcześniej smarować, ponieważ losoś sam w sobie ma odpowiednią ilość tłuszczu, dzięki któremu nic nam się nie przypali).

6. Nakładamy obficie pesto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na maksymalnie 25 minut. Pilnujemy czasu, ponieważ 5 minut dłużej w piekarniku może nam całkowicie wysuszyć łososia, czego nie chcemy :) 



SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...