Dzisiaj pierwszy z pomysłów na wykorzystanie domowego, zielonego, bazyliowego pesto z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych. Przepis na pesto TUTAJ. Danie smaczne i moim zdaniem bardzo eleganckie, idealnie będzie pasować na romantyczną kolację przy świecach ;)
Potrzebujemy:
- ok. 350-400 gram surowego łososia
- zielone pesto domowej roboty
1. Przygotowujemy pesto wg. przepisu Link
2. Odcinamy ostrym, długim, możliwie płaskim nożem skórę od łososia.
3. Delikatnie płuczemy rybkę i osuszamy papierowym ręcznikiem.
4. Kroimy na paski o szerokości 3 cm.
5. Rybkę układamy do naczynia żaroodpornego (nie musimy go niczym wcześniej smarować, ponieważ losoś sam w sobie ma odpowiednią ilość tłuszczu, dzięki któremu nic nam się nie przypali).
6. Nakładamy obficie pesto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na maksymalnie 25 minut. Pilnujemy czasu, ponieważ 5 minut dłużej w piekarniku może nam całkowicie wysuszyć łososia, czego nie chcemy :)
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz