poniedziałek, 30 marca 2015

Panierowane paprykowe pieczarki

Cześć Wszystkim! :)

Panierowane pieczarki, pieczarki smażone na maśle, pizza z pieczarkami, zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy...pieczarki mogę jeść pod każdą postacią, oczywiście bez cebuli ;) Dziś zapraszam na proste pieczarki panierowane. Mogą być one dodatkiem do dania głównego, przekąską, lub po prostu zamiennikiem mięsa na talerzu. 



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 opakowanie pieczarek (500 g)
- bułkę tartą
- 1 jajko
- 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczyptę soli i pieprzu
- olej do smażenia















1. Na początku obieramy pieczarki, odcinamy ogonek na wysokości kapelusza, a następnie płuczemy i osuszamy.

2. Na talerzu rozbijamy jajko wymieszane z solą, pieprzem i papryką.

3. Na drugim talerzu przygotowujemy bułkę tartą.

4. Osuszone pieczarki najpierw moczymy w mieszance jajecznej z przyprawami, a następnie obtaczamy w bułce tartej.


5. Tak przygotowane grzyby smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony przez ok. 3 min.


Uwaga! nie ma to być smażenie w głębokim tłuszczu, dlatego olejem zakrywamy tylko dno patelni, taka ilość w zupełności wystarczy.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...