Cześć Wszystkim! :)
Panierowane pieczarki, pieczarki smażone na maśle, pizza z pieczarkami, zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy...pieczarki mogę jeść pod każdą postacią, oczywiście bez cebuli ;) Dziś zapraszam na proste pieczarki panierowane. Mogą być one dodatkiem do dania głównego, przekąską, lub po prostu zamiennikiem mięsa na talerzu.
Panierowane pieczarki, pieczarki smażone na maśle, pizza z pieczarkami, zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy...pieczarki mogę jeść pod każdą postacią, oczywiście bez cebuli ;) Dziś zapraszam na proste pieczarki panierowane. Mogą być one dodatkiem do dania głównego, przekąską, lub po prostu zamiennikiem mięsa na talerzu.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 opakowanie pieczarek (500 g)
- bułkę tartą
- 1 jajko
- 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczyptę soli i pieprzu
- olej do smażenia
1. Na początku obieramy pieczarki, odcinamy ogonek na wysokości kapelusza, a następnie płuczemy i osuszamy.
2. Na talerzu rozbijamy jajko wymieszane z solą, pieprzem i papryką.
3. Na drugim talerzu przygotowujemy bułkę tartą.
4. Osuszone pieczarki najpierw moczymy w mieszance jajecznej z przyprawami, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Uwaga! nie ma to być smażenie w głębokim tłuszczu, dlatego olejem zakrywamy tylko dno patelni, taka ilość w zupełności wystarczy.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz