poniedziałek, 16 marca 2015

Pieczony pstrąg

Lubicie ryby? Ja nie przepadam, bo trzeba wybierać z nich ości ;) Jednak jak się trafi rybka z ich mniejszą ilością, chętnie wpałaszuję całą w myśl, że ryby się je, bo są zdrowe! :) Was również do tego zachęcam prezentując bardzo łatwy sposób na upieczenie pstrąga. W porównaniu do mięs, które trzeba umieć przygotowywać ( nie licząc kurczaka, bo on jest bardzo wdzięczny w obróbce, ryby potrzebują minimalnego wkładu dając przy tym smaczny efekt.



Potrzebujemy:
- patroszonego pstrąga
- oliwę z oliwek
- ząbek czosnku
- masło
- przyprawy (sól, pieprz, ja tym razem użyłam również swojej nowej bio mieszanki przyprawowej do ryb w skład której wchodzą m.in: ziele angielskie, imbir, koperek, gałka muszkatołowa, chilli, pietruszka. Ale tak naprawdę możecie użyć waszych ulubionych ziół, bowiem bardzo często przygotowuję pstrąga dodając tylko tymianek :)




1. Przygotowanie naszego pstrąga zaczynamy od umycia i osuszenia papierowym ręcznikiem.

2. Następnie układamy go na folii aluminiowej, do środka wkładamy plasterek masła i czosnek przeciśnięty przez praskę, posypujemy ziołami.

3. Z wierzchu skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw, tak samo robimy z drugiej strony. Skrapiamy lekko cytryną i dodatkowo układamy jeszcze 2 plasterki.

4. Szczelnie zawijamy i wkładamy naszą rybę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...