piątek, 20 marca 2015

Piersi kurczaka w zupie borowikowej

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na kurczaka w zupie borowikowej. Przepis ten jest bardzo wdzięcznym i szybkim pomysłem na obiad dla kilku osób. Można go bowiem przygotować w wersji hurtowej, a robi się praktycznie sam. Kurczak w sosie wyśmienicie smakuje podany z ryżem, makaronem, albo w towarzystwie świeżego pieczywa.


Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- 2 podwójne piersi kurczaka
- 500 ml śmietanki 30-36%
- 2 zupy borowikowe Knorr


1. Piersi płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy na paski o grubości 2-3 cm.

2. W misce mieszamy zawartość obu torebek zupy borowikowej ze śmietanką, uważając aby nie powstały grudki.

3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę mieszanki śmietanowej, tak aby pokryła całe dno, a na wierzch układamy kawałki kurczaka, jeden obok drugiego.

4. Całość zalewamy resztą mieszanki.

5. Kurczaka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut.

6. Po 20 minutach ściągamy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, aby danie przybrało piękny, brązowy kolor.



Danie świetnie znosi odgrzewanie!

UWAGA: Kurczaka podgrzewamy już bez folii aluminiowej.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...