Cześć Wszystkim! :)
Czy wiecie, że carbonara w sosie śmietanowym to Polski wymysł? We włoskiej, oryginalniej carbonarze nie ma ani grama śmietany. Jest za to boczek, dobry ser, świeża bazylia, jajko i oczywiście makaron.
Czy wiecie, że carbonara w sosie śmietanowym to Polski wymysł? We włoskiej, oryginalniej carbonarze nie ma ani grama śmietany. Jest za to boczek, dobry ser, świeża bazylia, jajko i oczywiście makaron.

Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:
- brązowy makaron nitki
- 150 g wędzonego boczku
- 2 jajka (w zależności od regionu Włoch używa się albo samych żółtek, albo całych jajek. Ja jestem zwolenniczką tego drugiego sposobu :)
- szklankę startego parmezanu (szklanka o pojemności 200 ml)
- kilka listków świeżej bazylii (ewentualnie pół łyżeczki suszonej bazylii)
-szczypta soli, pieprzu i oregano.
-szczypta soli, pieprzu i oregano.
1. Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu, wg instrukcji na opakowaniu.
2. Następnie kroimy boczek w wąskie paski i tak przygotowany wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu (boczek ma go wystarczająco). Boczek smażymy do zrumienienia, ok. 10 minut.
4. Jeśli boczek jest odpowiednio wysmażony, wyłączamy pod nim palnik i dodajemy do niego ugotowany, odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy "sos" jajeczny. Szybko wszystko łączymy, nie dopuszczając do ścięcia się jajek i podajemy gorące.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz