poniedziałek, 9 marca 2015

Klasyczna carbonara - sposób nr 1

Cześć Wszystkim! :)

Czy wiecie, że carbonara w sosie śmietanowym to Polski wymysł? We włoskiej, oryginalniej carbonarze nie ma ani grama śmietany. Jest za to boczek, dobry ser, świeża bazylia, jajko i oczywiście makaron.



Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:


- brązowy makaron nitki
- 150 g wędzonego boczku
- 2 jajka (w zależności od regionu Włoch używa się albo samych żółtek, albo całych jajek. Ja jestem zwolenniczką tego drugiego sposobu :)
- szklankę startego parmezanu (szklanka o pojemności 200 ml)
- kilka listków świeżej bazylii (ewentualnie pół łyżeczki suszonej bazylii)
-szczypta soli, pieprzu i oregano.










1. Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu, wg instrukcji na opakowaniu.

2. Następnie kroimy boczek w wąskie paski i tak przygotowany wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu (boczek ma go wystarczająco). Boczek smażymy do zrumienienia, ok. 10 minut.

3. W międzyczasie przygotowujemy "sos". W misce mieszamy jajka, parmezan, bazylię i przyprawy. 


4. Jeśli boczek jest odpowiednio wysmażony, wyłączamy pod nim palnik i dodajemy do niego ugotowany, odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy "sos" jajeczny. Szybko wszystko łączymy, nie dopuszczając do ścięcia się jajek i podajemy gorące.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...