poniedziałek, 30 marca 2015

Zapiekanka z passatą pomidorową, czyli obiad na 2 dni :)

Czy zdarza się, że brakuje Wam czasu, lub chociaż raz musieliście zostawić popołudniu w domu kogoś, kto nie bardzo potrafi gotować, ale umie obsłużyć piekarnik? ;) Jeśli tak, to idealnym daniem awaryjnym będzie dzisiejsza zapiekanka, która doskonale znosi podgrzewanie, a więc będzie świetna zarówno jako pomysł na dwudniowy obiad, lub ciepły posiłek, dla kogoś, kto pozostając sam w domu nie będzie musiał na obiad wcinać kanapek ;)



Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:
- warzywa, ja użyłam mrożonej mieszanki warzyw składającej się z marchewki, brokułów i kalafiora, dodatkowo dodałam również zieloną fasolkę.
- brązowy makaron kokardki
- passatę pomidorową
- 1 kulkę mozzarelli
- bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, oregano















1. Zapiekankę zaczynamy od ugotowania makaronu wg. instrukcji na opakowaniu.

2. Jeśli tak jak ja używacie mrożonych warzyw należy je wcześniej ugotować. W tym celu w dużym garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia wrzucamy do niego mrożone warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.

3. Ugotowany makaron dorzucamy do naszych warzyw i w tym momencie dodajemy passatę pomidorową. Lubię dodawać do zapiekanek element wiążący makaron z dodatkami, więc tym razem postawiłam na passatę pomidorową, czyli przetarte pomidory z czosnkiem i bazylią, którą z łatwością dostaniecie w każdym markecie. Wszystko delikatnie mieszamy.

4. Tak przygotowaną bazę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli, posypujemy ziołami i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Następnego dnia podgrzewamy również ok. 20 minut.

SMACZNEGO! :)


Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...