Na pewno każdy z Was ma w domu papier do pieczenia, brązowy, biały obojętnie! Dzięki niemu wyczarujemy kurczaka w domowym papirusie ;) Technika bardzo łatwa, szybka i co najważniejsze, każdy może użyć swoich ulubionych przypraw, bez konieczności sięgania po gotowiec :)
Dla dwóch osób potrzebujemy:
- podwójną pierś z kurczaka
- oliwę z oliwek
- przyprawy: ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i podlaskiej przyprawy do drobiu, są to przyprawy bez chemii, które możecie dostać w sklepach z ekologiczną żywnością. Bardzo często widywałam je również na świątecznych targach, czy jarmarkach u lokalnych sprzedawców
- papier do pieczenia
1. Przygotowanie kurczaka zaczynamy od jego rozbicia (ja zawsze tylko lekko go rozbijam, bo nie lubię płaskich jak papier filetów), nasmarowania odrobiną oliwy i posypania ulubionymi przyprawami z obu stron.
2. Następnie przycinamy odpowiedniej wielkości kawałki papieru do pieczenia, w którym układamy naszego kurczaka.
3. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu po 5 minut z każdej strony. I gotowe!
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz