poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Makaron ze szpinakiem

Cześć wszystkim! :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny, szybki i prosty makaron ze szpinakiem i fetą.




Do przygotowania będziemy potrzebować:
- pół opakowania brązowego makaronu( ja użyłam penne)
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej jeśli będzie to brykiet)
- pół kostki sera typu feta
- czubatą łyżkę jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 12%
- ser typu parmezan (opcjonalnie do posypania na wierzch)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki bazylii i oregano
- oliwę do smażenia


1. Gotujemy makaron wg. instrukcji na opakowaniu.

2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, aby się nie przypalił, wystarczy dosłownie minuta).

3. Następnie dodajemy mrożony szpinak.

4. W momencie kiedy szpinak jest już zupełnie rozmrożony i podsmażony, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, doprawiamy, mieszamy.

5. Ściągamy z ognia i dodajemy czubatą łyżkę jogurtu greckiego lub śmietany (jeśli nie liczmy kalorii ;) mieszamy przez chwilę i wykładamy na talerz. Dodatkowo można posypać parmezan.


SMACZNEGO! :)






Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...