poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto mleczna kanapka z brzoskwiniami

Cześć wszystkim! :)

Dzisiaj czas na słodkości! Nie często można widzieć jakiś placek w moim wykonaniu, ponieważ po pierwsze - ze słodkiego najbardziej lubię schabowe, a po drugie uważam, że pieczenie zajmuje zdecydowanie za dużo czasu! Tak czy inaczej od czasu do czasu zdarza się, że i ja coś upiekę, a jeśli już się uda, to muszę się tym z Wami podzielić :) Zapraszam!




Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- 6 jaj
- 1 szklankę cukru
- 3 budynie czekoladowe
- pół szklanki mąki wrocławskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Do przygotowania masy będziemy potrzebować:
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 3 serki waniliowe (np. Danio)
- 2 galaretki cytrynowe

Pamiętajcie, aby do odmierzania mąki i cukru zawsze używać takiej samej wielkości szklanek!

Do dekoracji:
- pół puszki brzoskwiń
- 1 mleczną czekoladę
- pół szklanki mleka


Zaczynamy od przygotowania ciasta.

1. Na samym początku musimy ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy szklankę cukru i stopniowo żółtka. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy.

2. Kiedy masa jajeczna połączyła się z cukrem dodajemy budynie czekoladowe oraz mąkę. Ponownie delikatnie ubijamy.

3. Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy przez krótką chwilę na najmniejszych obrotach.

4. Przygotowujemy formę do pieczenia (moja ma wymiary 30 x 25 x 6 cm), smarujemy ją dokładnie cienką warstwą masła, a na spód wykładamy papier do pieczenia.

5. Przelewamy gotową masę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.


Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia i zabieramy się za masę.

1. Zaczynamy od rozpuszczenia cytrynowej galaretki w 3/4 szklanki wody, odstawiamy do ostygnięcia.

2. Następnie dokładnie ubijamy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym.

3. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę, ponownie miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.

4. Na koniec dodajemy serki waniliowe i ponownie delikatnie mieszamy.


Na ostudzony i przekrojony na pół biszkopt (najlepiej jest naciąć delikatnie brzegi biszkoptu, a środek przeciąć najzwyklejszą nitką, przesuwając ją przez ciasto od prawej do lewej :) przekładamy całą masę.

1. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i na wierzch wykładamy odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie.



2. Na koniec rozpuszczamy w garnuszku mleczną czekoladę z połową szklanki i mleka i polewamy z wierzchu (mleko sprawi, że czekolada nie stanie się z powrotem bardzo twarda na placku, będzie miała bardziej elastyczną konsystencję)

3. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc i smakujemy od razu na drugi dzień do kawy! :)


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...