sobota, 9 maja 2015

Łosoś w domowym papirusie

Cześć wszystkim!

Dzisiaj rybka, łosoś, smażony na mocno rozgrzanej patelni w domowym papirusie. Identyczną metodę stosowałam już przy smażeniu piersi z kurczaka, a kto jeszcze nie miał okazji spróbować, przepis znajdzie tutaj, polecam gorąco!:)




Do przygotowania będziemy potrzebować:
- łososia
- sól, pieprz, cytrynę
- papier do pieczenia


1. Aby łosoś pięknie się zarumienił z obydwu stron trzeba pozbyć się skóry z łuskami. W tym celu najlepiej przygotować sobie ostry, długi nóż, bez ząbków. Takim na pewno szybko sobie poradzicie.

2. Po odcięciu skóry, płuczemy i osuszamy rybę.

3. Następnie oprószamy łososia solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny (uwaga na pestki! :)

4. Odstawiamy na godzinę do lodówki.





5. Po tym czasie przygotowujemy domowy papirus. W tym celu należy przyciąć kawałek papieru do pieczenia do wielkości naszego łososia (jak widać na zdjęciu, mój kawałek papieru był sporo za duży, ale smażyłam tylko 1 porcję rybki, a więc cała patelnia była moja ;)

6. Łososia umieszczamy w papierze i wkładamy na rozgrzana patelnię. Smażymy 4 minuty na każdej ze stron.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...