czwartek, 28 maja 2015

Sojowe szaszłyki na grilla

Cześć wszystkim! :)

Weekend zbliża się wielkimi krokami, a skoro weekend i zapowiadająca się piękna pogoda, to zamiast obiadu musi być grill! :) Na najbliższego grilla polecam więc warzywne szaszłyki z kurczakiem marynowanym w sosie sojowym z odrobiną kminu rzymskiego, czyli zdrowszą alternatywę dla skwierczącej karkówki ;)



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 paprykę (ja użyłam czerwonej)
- połowę małej cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwoną papryczkę peperoni
- 4 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- oliwę z dodatkiem suszonych pomidorów
- szczyptę suszonej bazylii, tymianku, oregano, soli.













1. Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy, osuszamy i kroimy na większe niż standardowo kawałki. Jest to ważne, ponieważ warzywa potrzebują więcej czasu na grillu, niż delikatny kurczak, więc jeśli pokroimy kurczaka w mała kostkę, będzie on za suchy.

2. Pokrojonego kurczaka zalewamy 4 łyżkami sosu sojowego i dodajemy pół łyżeczki kminu rzymskiego, mieszamy.

3. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, natomiast pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości.

4. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy przyprawami i mieszamy.

5. Mięso i warzywa naprzemiennie nabijamy na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane odstawiamy na min. godzinę do lodówki (oczywiście im dłużej, tym lepiej).

6. Smażymy na grillu.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...