czwartek, 18 czerwca 2015

Jak zrobić ogórki małosolne

Cześć Wszystkim! :)

Ponownie rozpoczął się sezon na ogórki gruntowe, dzięki czemu będą one stałym gościem w mojej kuchni. Dziś pokażę Wam jak zrobić pyszne, domowe ogórki małosolne.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- duży słoik (u mnie 2 litrowy)
- kilogram ogórków gruntowych (średniej wielkości, kilka mniejszych idealnie nada się na dopchanie słoika:)
- litr wody (ja używam zwykłej kranówki)
- 2 łyżki soli kamiennej, do zapraw
- pół pęczka kopru
- 2 liście chrzanu (lub kawałek korzenia chrzanu)
- pół główki czosnku (ok. 8 ząbków)

Gotowy zestaw zieleniny do zaprawy ogórków kupicie na osiedlowych bazarkach, targach, warzywniakach, a także w supermarketach.













1. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy od nich końcówkę z ogonkiem (podpowiedź od przyjaciółki mojej mamy, podobno wtedy ogórki są najlepsze).

2. Dokładnie płuczemy również koper i chrzan. Jeśli używacie korzenia chrzanu, trzeba go wcześniej obrać.

3. Na dno słoika układamy połowę chrzanu, kopru oraz czosnku przekrojonego na pół, a następnie upychamy ogórki.

4. Na wierzch układamy drugą porcję zieleniny i czosnku.

5. W wodzie rozpuszczamy sól, a następnie zalewamy nią ogórki.

UWAGA: Woda musi przykrywać ogórki oraz całą zieleninę! Nalewamy jej po samo wieczko!

6. Słoik zakręcamy i odstawiamy w miejsce, w którym nie będzie na niego bezpośrednio świeciło słońce.

UWAGA: Słoik najlepiej umieścić na jakiejś podstawce, ponieważ pracująca woda w ogórkach, może nieznacznie się wylewać. Jest to normalny proces.

Ogórki są gotowe do jedzenia już na drugi dzień!



Gdy wyjemy już wszystkie ogórki ze słoika, nie opróżniajmy go! Zalewa będzie nam służyć jeszcze co najmniej dwukrotnie! Wystarczy ją odrobinę dosolić (1 łyżką) i ewentualnie dodać trochę świeżej zieleniny.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...