czwartek, 11 czerwca 2015

Wrapy z kurczakiem curry i rukolą

Cześć Wszystkim! :)

Dziś przepis na domowy fast food, czyli wrapy z kurczakiem curry :)
Co prawda nie zrobiłam własnoręcznie tortilli, ale zakupiłam jakiś czas temu w jednym z marketów gotowe placki 4 ziarna (zdrowsza alternatywa dla tych pszennych). Lubię zdrowo jeść, ale lubię też ułatwiać sobie życie, dlatego często sięgam po gotowe placki razowe, lub tak jak w tym przypadku wzbogacone ziarnami :)



Do przygotowania 3 tortilli będziemy potrzebować:

- 1 pierś z kurczaka
- garść rukoli
- 1 pomidor
- pół zielonego długiego ogórka
- 2 rzodkiewki
- pół czerwonej dużej papryki
- pół kostki sera feta
- 6 plastrów żółtego sera (opcjonalnie, chociaż ja uwielbiam żółty, ciągnący się ser w środku tortilli :)
- przyprawy do marynaty: 1 łyżkę oleju i po 1 łyżeczce soli, pieprzu i curry.


Tortille podajemy z lekkim dipem czosnkowym, do którego będziemy potrzebować:

- 1 jogurt grecki 200 gram
- 2 spore ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku





1. Mięso płuczemy i oczyszczamy z błon, kroimy w drobną kosteczkę.

2. W miseczce przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą olej i przyprawy, przekładamy kurczaka i mieszamy.

3. Na mocno rozgrzanej patelni, już bez dodatku tłuszczu (olej jest w marynacie) podsmażamy mięso przez około 10-15 minut.

4. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Wszystkie warzywa i ser feta kroimy w kostkę, pomidora można w ósemki.

5. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: w miseczce łączymy jogurt grecki ze startym czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku.

6. Gotowy placek tortilli smarujemy dokładnie dipem czosnkowym, aby wszystkie składniki nam do niego przywarły, następnie nakładamy 2 plasterki żółtego sera, garść rukoli, kilka kostek mięsa i trochę warzyw.



U mnie wyglądało to mniej więcej tak.

7. Tak przygotowany placek zawijamy w rulon (w tym celu wszystkie składniki lepiej umieścić z boku), lub kostkę (wszystkie składniki kładziemy na środku, tak jak na zdjęciu) i wkładamy na tę samą patelnię na której wcześniej smażyliśmy mięso. Podpiekamy przez minutkę z obydwu stron, dzięki czemu placek również uzyska aromat curry.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...