Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na przepyszne guacamole, które z jednej strony będzie idealnie komponowało się z krakersami, chipsami i nachosami, z drugiej zaś stanie się zdrową i smaczną pastą do kanapek.

Do przygotowania 1 porcji będziemy potrzebować:
- 1 dojrzałe, miękkie awokado (awokado jest wystarczająco miękkie, gdy po naciśnięciu zostaje ślad Waszego palca). Jeśli kupiliście twarde awokado, należy odstawić je w słoneczne miejsce na 2-3 dni
- pół małej papryczki chilli bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidorki koktajlowe lub 1 pomidor malinowy
- sok z połowy cytryny
- łyżkę oliwy z oliwek
- szczyptę cukru
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie odrobinę posiekanej kolendry lub pietruszki
1. Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ z obu połówek. Następnie przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
2. Dodajemy oliwę, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sok z cytryny i pokrojone pomidorki.
3. Całość dokładnie mieszamy.
4. Aby gotowe guacamole nie ściemniało, na środek sosu wciskamy pestkę z awokado.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz