wtorek, 21 lipca 2015

Naleśniki z nadzieniem serowym bez jajka doskonałe na podróż i piknik :)

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pyszną przekąskę prosto z mojego dzieciństwa, czyli naleśniki z serem! Chyba każdy z nas je pamięta, uwielbia i chętnie do nich wraca. Moja dzisiejsza propozycja powstała na potrzeby długiej podróży pociągiem, gdzie klasyczna masa serowa z dodatkiem surowego żółtka to nie najlepszy pomysł. Za to taka z dodatkiem miodu będzie nadawała się idealnie podczas podróży, na piknik, czy na plażę.


Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować:

- 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (pamiętajcie, aby zawsze używać takiej samej wielkości szklanek do mleka i mąki, aby zachować odpowiednie proporcje)
- 1 jajko
- 1 łyżkę oliwy
- szczyptę soli


Do farszu:

- 250 gram półtłustego twarogu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 3-4 łyżki miodu (ja użyłam miodu spadziowego)









Danie zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego:

1. W misce mieszamy mąkę z solą.

2. Dodajemy 1 szklankę mleka, jajko, oliwę i dokładnie mieszamy.

3. Następnie dodajemy pozostałą część mleka i mieszamy, aby nie powstały grudki.

4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.


Farsz:

1. Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem.

2. Następnie dodajemy śmietanę oraz miód i całość ponownie ugniatamy widelcem, aby powstała słodka grudkowata masa.


Jeśli ciasto odleżało swoje pół godziny w lodówce i farsz mamy już gotowy można zabrać się za smażenie naleśników:

1. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej takiej płaskiej do naleśników) bez dodatku tłuszczu (oliwę dodaliśmy już wcześniej do ciasta), po 2 minuty z każdej strony (do zrumienienia). W przekładaniu naleśników najlepiej pomóc sobie drewnianą łopatką :)

2. Na tak usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz, zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową, dzięki czemu przez nawet kilka godzin pozostaną świeże i smaczne. Gotowe :)


SMACZNEGO! :)


Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...