poniedziałek, 27 lipca 2015

Shoarma - domowa przyprawa do drobiu

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na fast food w domowym wykonaniu, czyli aromatyczną shoarmę z kurczaka. Mam nadzieję, że taka mieszanka przypadnie Wam do gustu.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 podwójną pierś z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczkę curry
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne


1. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski, w której będzie się on marynował.

2. W szklance łączymy olej ze wszystkimi przyprawami. Taką mieszanką zalewamy kurczaka dokładnie go w niej obtaczając i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

3. Po godzinie kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (już bez dodatku tłuszczu) przez ok. 15 min, do zrumienienia.

Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z sosem tysiąca wysp. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak w najprostszy sposób przygotować taki sos, wystarczy kliknąć tutaj.



SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...