poniedziałek, 13 lipca 2015

Smażona dorada w 10 minut

Cześć Wszystkim! :)


Dzisiaj pomysł na smaczną rybkę, która jest banalnie prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie odstrasza ogromną ilością ości. Wystarczy zatem kilka minut, aby mieć szybki i pełnowartościowy posiłek.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 2 patroszonych dorad
- pół łyżeczki soli i pieprzu
- łyżeczkę ziół prowansalskich
- olej do smażenia


1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Następnie łączymy razem sól, pieprz i zioła prowansalskie i taką mieszanką posypujemy ryby z obydwu stron oraz w środku.

3. Na patelni wlewamy olej, tak aby cienką warstwą pokrywał całe dno patelni.

4. Doradę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 minut z jednej i drugiej strony.

5. Rybkę możemy podać z ugotowanym ryżem z dodatkiem kurkumy i mizerią.

6. Do przygotowania mizerii potrzebujemy: 1 długiego zielonego ogórka, 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (lub naturalnego), sól i pieprz do smaku oraz pół nakrętki octu. Ogórki trzemy na tarce w plasterki, dodajemy jogurt, przyprawy oraz ocet, mieszamy i gotowe!


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...