środa, 22 lipca 2015

Smażone ziemniaki tymiankowo-bazyliowe z czosnkiem

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na bardziej kaloryczne, bo smażone na tłuszczu, ale jakże pyszne ziemniaki! W mojej wersji są one bardzo mocno przypieczone, ale takie właśnie uwielbiam. A jeśli Wy również spróbujcie delikatnego, rozpływającego się w ustach czosnku, odpłyniecie i pokochacie te ziemniaki na zawsze! :)

Tak usmażone ziemniaki będą świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, czy sałatek, ale ja mogłabym je jeść same, byle tylko czosnku nie zabrakło ;)


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- pół kg ziemniaków
- kilka nieobranych ząbków czosnku
- pół łyżeczki tymianku, bazylii i soli
- olej do smażenia (ja wybrałam rzepakowy tłoczony na zimno)


1. Przygotowanie zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków na ćwiartki. Następnie płuczemy je i odstawiamy na chwilę, aby obeschły.

2. Na patelni rozgrzewamy olej (musi być go tyle, aby pokrył całe dno patelni) i przekładamy do niej ziemniaki. Każdy ziemniak musi dotykać dna patelni, a więc użyjcie naczynia odpowiedniej wielkości.

3. Ziemniaki ustawiamy na średni ogień i smażymy pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

4. Po 20 minutach dodajemy całe, nieobrane ząbki czosnku oraz doprawiamy tymiankiem, bazylią i solą.

5. Smażymy kolejne 20 minut już bez przykrycia, co jakiś czas obracając ziemniaki, aby zrumieniły się z każdej strony.

6. Na końcu smażenia próbujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...