środa, 8 lipca 2015

Sos winegret

Cześć Wszystkim! :)


Dziś szybki post o tym, jak przygotować klasyczny winegret.



Do przygotowania 1 porcji sosu na sałatkę będziemy potrzebować:

- 1 łyżkę soku z cytryny (lub ewentualnie octu winnego, jednak z octem bywa różnie, a cytryna zawsze jest pod ręką :)
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu do smaku.


1. Cytrynę należy dobrze połączyć z oliwą, najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek.

2. Następnie należy doprawić do smaku i wymieszać.

3. Sałatkę polewamy sosem tuż przed samym podaniem.


W winegrecie najważniejsze są proporcje, które zawsze powinny wynosić 1:3 (cytryna:oliwa). Proporcje te należy stosować również przy robieniu większej ilości sosu.

Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet 2 dni. W tym czasie oliwa może się oddzielić od soku z cytryny, gdyby tak się stało, sos należy przed podaniem ponownie wymieszać.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...