poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Klasyczna lasagne

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na serową lasagne, która może i jest dietetyczną zmorą, ale przecież w życiu nie można sobie odmawiać wszystkiego! :) Kto zatem nie liczy kalorii, a ma w lodówce trochę sera, mięso mielone i czekające w puszce pomidory, biegnie do sklepu po płaty do lasagne i ma pyszny, sycący obiad dla całej rodziny.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 250 g makaronu lasagne (1 opakowanie), najtańszy znalazłam w Tesco za 3,99
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 500 g (z szynki)
- 200 g startego żółtego sera Gouda
- 1 łyżeczkę tymianku, bazylii i oregano
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia


Do przygotowania sosu beszamelowego dodatkowo potrzebujemy:

- 3 solidne łyżki masła
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 800 ml mleka (najlepiej zaopatrzyć się w szklankę o pojemności 200 ml, wtedy będą to 4 szklanki)
- 4 czubate łyżki sera typu parmezan
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sol i pieprz do smaku





Przygotowanie lasagne zaczynamy od usmażenia mięsa mielonego:

1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok. 15 minut.

2. Po 15 minutach dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Podsmażamy przez kolejne 15-20 minut, aż pomidory trochę odparują.


W tym czasie możemy przygotować sos beszamelowy:

1. Na małym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy mąkę tworząc zasmażkę (najlepiej dodawać po 1 łyżce mąki). Cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nic się nie przypaliło.

2. Następnie stopniowo dodajemy mleko (najlepiej po 1 szklance mleka), mieszamy aby nie powstały grudki. Cały proces dodawania mleka, aby otrzymać ładną konsystencję trwa ok 15 minut.

3. Następnie dodajemy starty parmezan i mieszamy do uzyskania gęstego sosu, bez grudek.

4. Ostatni krokiem jest doprawienie sosu gałką muszkatołową, solą i pieprzem.


Kiedy mamy już gotowy sos pomidorowy z mięsem, sos beszamelowy i startą osobno Goudę, możemy zacząć przekładanie naszej lasagne:

1. Na spód naczynia żaroodpornego przekładamy porcję sosu pomidorowego z mięsem mielonym.

2. Druga warstwa to surowe płaty lasagne ułożone ściśle jeden obok drugiej.

3. Trzecią warstwą będzie sos beszamelowy, pamiętajcie aby dokładnie pokryć warstwą sosu makaron, dzięki temu po wyjęciu z piekarnika nie będzie on surowy.

4. Czwarta warstwa to starty żółty ser, którym posypujemy sos beszamelowy.


Powyższe warstwy układamy kolejno trzykrotnie. Na samej górze powinna się zatem znaleźć ostatnia porcja startego żółtego sera. Wierzch można dodatkowo posypać szczyptą suszonego oregano.

Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok, 45 minut.




SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...