czwartek, 6 sierpnia 2015

Skrzydełka w sosie sojowym z miodem i whisky

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na marynowane skrzydełka kurczaka w sosie sojowym z dodatkiem miodu, whisky i pikantnego ketchupu. Nie jest to kurczak, którego po godzinie marynowanie można już wstawić do piekarnika. Aby skrzydełka nabrały pełni smaku należy je zamarynować co najmniej 24 godziny przed pieczeniem.


Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować:

- 1 kg skrzydełek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 4 łyżki whisky (ewentualnie koniaku)
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę pieprzu
- sok z połowy cytryny


1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, najlepiej w naczyniu, które będziemy potem wstawiać do piekarnika.

2. Do marynaty przekładamy skrzydełka, dokładnie je obtaczając i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

3. W ciągu marynowania warto co jakiś czas przekręcać skrzydełka w marynacie. Po upływie doby kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 50-60 minut.

4. Od czasu do czasu przekręcamy skrzydełka na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...