wtorek, 29 września 2015

Najprostsze spaghetti bolognese

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na najprostsze sphagetti bolognese jakie znam: 3 główne składniki, trochę przypraw i kilkanaście minut wystarczy, aby zajadać się tym smacznym, włoskim makaronem.


Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- brązowy makaron spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- po 2 płaskie łyżeczki bazylii, oregano i rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan
- 3 łyżki oleju do smażenia














1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Po chwili dodajemy mięso i smażymy przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

3. Po 15 minutach mięso przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy pomidory z puszki.

4. Całość dusimy kolejne 15-20 minut. W tym czasie gotujemy makaron spaghetti, wg. instrukcji na opakowaniu.

5. Tak przygotowany sos przekładamy na porcję makaronu, posypujemy startym parmezanem i gotowe!.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...