poniedziałek, 7 września 2015

Pieczone pieczarki w sosie sojowym

Cześć Wszystkim! :)

Wracam po urlopie, było smacznie i pięknie, a kolejny już za rok! :) W niedalekiej przyszłości wyczekujcie notki z Chorwacji, gdzie spędziłam kilka dni, a tymczasem zapraszam na smaczne i lekkie pieczarki w sosie sojowym.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę tymianku i rozmarynu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- parmezan do posypania na wierzch


1. Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i przekładamy do większej miski.

2. Czosnek, przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy w szklance. W tak przygotowanej zalewie dokładnie obtaczamy pieczarki.

3. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Na wierzch posypujemy startym parmezanem.

4. Pieczarki wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut, aż będą miękkie.

Tak przygotowane pieczarki stanowią doskonały dodatek do dania, lub tak jak w tym przypadku mogą zastąpić mięso do obiadu :)



SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...