wtorek, 15 września 2015

Plince czyli placki ziemniaczane

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na plince, danie mojego dzieciństwa :)


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 5 surowych ziemniaków
-  1 jajko
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- smalec do smażenia
- śmietanę 12% lub jogurt grecki do dekoracji
- szczyptę cukru


1. Obrane, umyte i osuszone ziemniaki ścieramy na tarce, która posiada oczka do miażdżenia. Jest to ta strona tarki, która jest najbardziej niebezpieczna dla naszych palców, podczas mycia i czyszczenia tarki. Wypukłe, małe, żelazne dziurki, stojące na sztorc!

2. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji.

3. Plince najlepiej wychodzą smażone na rozgrzanym, domowym smalcu, po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.

4. Na tak przygotowane placki nakładamy kleks śmietany lub jogurtu greckiego i posypujemy szczyptą cukru.



Wskazówka: bardzo ważne jest, aby ziemniaki były jak najbardziej osuszone, ponieważ dodatkowa woda z mokrych ziemniaków sprawi, że placki nie będą miały zwartej konsystencji.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...