wtorek, 8 września 2015

Łatwy sos kurkowy

Cześć Wszystkim! :)

Póki sezon na kurki jeszcze się nie skończył, śpieszę z szybkim i prostym przepisem na smaczny, aczkolwiek odrobinę kaloryczny sos kurkowy. Kto jeszcze nie próbował, polecam :)
Kurki niestety mają to do siebie, że potrafią być strasznie zabrudzone, a czyszczenie ich wymaga nie lada poświęcenia. Należy jednak przyłożyć się do tej czynności, bo jeśli nie oczyścimy kurek wystarczająco dokładnie, trzeba się liczyć z chrzęszczeniem piasku między zębami. A tego już nie polecam :)


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- ok 500 g kurek
- 250 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżkę masła
- sól i pieprz do smaku
- łyżkę posiekanej natki pietruszki


















1. Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy z brudu. Osuszamy i kroimy na pół.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim kurki przez ok. 10 minut.




3. Następnie dodajemy śmietankę i dusimy przez kolejne 10 -15 minut, aż powstanie sos.

4. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posiekaną natką pietruszki.



SMACZNEGO! :)




Pora na kurki 2015

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...