czwartek, 15 października 2015

Bagietka czosnkowa z pomidorem i mozzarellą

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj pomysł na szybką i bardzo prostą przekąskę.

Pomidory, mozzarellę oraz gotową bagietkę zawsze znajdziecie w mojej lodówce. W kilka chwil można zamienić ją w ciepłą przekąskę, w razie niezapowiedzianych gości lub podać jako zamiennik kolacji, przy lampce wina. Gorąca bagietka i wino to idealny umilacz chłodnych, jesiennych wieczorów :)


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- bagietkę z masłem czosnkowym/ziołowym
- 1 dużego pomidora
- 1 dużą kulkę mozzarelli
- kiełki rzodkiewki
- sól, pieprz i suszoną bazylię










 








1. Jeśli posiadacie bagietkę w opakowaniu - do opiekania, należy przygotować ją wg. instrukcji na opakowaniu. Na rynku dostępne są również bagietki z masłem - świeżo wypiekane, taką wystarczy tylko podgrzać przez kilka minut w piekarniku, ustawionym na 180 stopni.

2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki, na 8 równych części (tak zazwyczaj podzielone są gotowe, kupne bagietki).

3. Mozzarellę oprószamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, natomiast na pomidora nakładamy świeże kiełki rzodkiewki.

4. Po podpieczeniu bagietki, kroimy ją wg. nacięć i nakładamy po plasterku sera oraz pomidora. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca! 


Oczywiście czosnkową/ziołową bagietkę możecie przygotować sami, jednak to jest wersja awaryjna, moim zdaniem równie smaczna :)


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...