sobota, 31 października 2015

Gzik ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Cześć Wszystkim! :)

Dla śniadaniowej odmiany dzisiaj zamiast jajek przygotujemy wielkopolski gzik.

Tradycyjny gzik, to oczywiście połączenie twarożku z cebulą, jak się można jednak spodziewać, w mojej wersji cebuli nie będzie. Zamiast niej jest duża porcja rzodkiewki i szczypiorku, dzięki czemu gzik jest równie aromatyczny i smaczny :)


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 opakowanie chudego twarogu (250 g)
- 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego
- 8 rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku





1. Twarożek mieszamy z jogurtem greckim.

2. Do twarożku dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę i posiekany szczypiorek.

3. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Rzodkiewkowy gzik najlepiej smakuje podany na ciepłych grzankach.






SMACZNEGO! :)




Moje poprzednie śniadaniowe propozycje znajdziecie tutaj: pasta jajeczna, jajka sadzone w chlebie, szakszuka, jajka w koszulkach

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...