sobota, 17 października 2015

Jajka sadzone w chlebie

Cześć Wszystkim! :)

Poniżej kolejny przepis, na ciekawe, weekendowe śniadanie.


Na porcję dla 2 osób potrzebujemy:

- 4 jajka
- 4 kromki chleba
- szczypiorek
- łyżeczkę masła
- sól i pieprz do smaku
- łopatkę do przewracania chleba

















1. Z wszystkich kromek chleba wykrawamy środek tak, aby został ok 1 cm. brzeg.

2. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy "dziurawe" skibki chleba.

3. W puste miejsca wbijamy po 1 jajku, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez 5 minut.


4. Jeśli komuś nie przeszkadza nie do końca ścięte, luźne białko, może uznać kanapki za gotowe i przekładać na talerz. Ja jednak wolę, kiedy białko jest całkowicie ścięte, dlatego dodatkowo, za pomocą łopatki, sprawnym ruchem obracam chleb na drugą stronę i podsmażam przez dosłownie 3 sekundy. Po 3 sekundach gotowe kanapki przekładam na talerz.

5. Dzięki temu zabiegowi otrzymujemy ścięte białko z obu stron, zachowując jednocześnie idealnie płynne żółtko.

6. Gotowe kanapki posypujemy szczypiorkiem.
 

7. Wykrojony wcześniej środek chleba można podpiec w opiekaczu/tosterze lub również podsmażyć przez chwilę na patelni. Dzięki temu powstaną mini kanapki i nic się nie zmarnuje :)


SMACZNEGO! :)


 Linki do poprzednich śniadaniowych propozycji z jajkiem znajdziecie tutaj: szakszuka, czyli jajka w pomidorach , jajka w koszulkach

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...