poniedziałek, 5 października 2015

Krem jarzynowy z mrożonych warzyw

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na łatwy, rozgrzewający krem jarzynowy, który powstał na bazie mrożonych warzyw i domowej kostki rosołowej (link tutaj).


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 opakowanie (450 g) mrożonych warzyw. W moim przypadku było to trio: marchewka, kalafior, brokuły, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej mieszanki warzywnej
- 3 średnie ziemniaki
- 5 szklanek (po 250 ml) wody
- 2 czubate łyżki domowej pasty bulionowej lub półtorej kostki kupnej kostki rosołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta rozmarynu i oregano
- blender








1. Do dużego garnka wlewamy wodę. Dodajemy mrożone warzywa oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i doprowadzamy do wrzenia.

2. Następnie dodajemy pastę bulionową i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Całość gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

3. Po 30 minutach ściągamy garnek z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy słodką papryką i ziołami. Sól oraz pieprz zostawiamy na koniec.

4. Zupę odstawiamy do przestygnięcia.

5. Zimną zupę blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

6. Przed podaniem krem ponownie podgrzewamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...