poniedziałek, 12 października 2015

Penne z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na prosty, warzywny makaron :)


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 małą cukinię
- 1 mały bakłażan
- 3 średnie pomidory
- 2 duże ząbki czosnku
- makaron pełnoziarnisty (rurki)
- starty parmezan do posypania (opcjonalnie)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia













1. Pokrojony w kostkę bakłażan przekładamy na durszlak, obficie posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut.

2. Po 30 minutach bakłażana należy dokładnie opłukać zimną wodą, pozbywając się resztek soli. W ten sposób wyeliminujemy z niego goryczkę. Następnie odsączamy go z nadmiaru wody.

3. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.

4. W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu, przez minutę, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

5. Następnie dodajemy bakłażan i smażymy przez ok. 10 minut.

6. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i podsmażamy kolejne 5 minut.

7. Jako ostatnie na patelni lądują pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy i dusimy przez ok. 15-20 minut, do momentu aż pomidory całkowicie się rozpadną.

8. Do gotowego warzywnego sosu dodajemy makaron, całość mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy.

9. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...