czwartek, 29 października 2015

Pieczony pstrąg łososiowy

Cześć Wszystkim! :)

Pstrąga łososiowego już smażyliśmy (przepis tutaj), tym razem przyszedł czas, aby umieścić tą wdzięczną rybkę w piekarniku.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 2 filety pstrąga łososiowego (tęczowego)
- 2 duże ząbki czosnku (po 1 na każdą rybę)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (po 1 na każdą rybę)
- kilka cienkich plasterków masła
- posiekaną natkę pietruszki
- szczyptę soli i pieprzu,
- sok z połówki cytryny (podzielić na obie rybki)
- folię aluminiową















1. Ryby płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Na blaszce do pieczenia przykrytej folią aluminiową układamy pstrągi skórą do dołu.

3. Ryby oprószamy solą i pieprzem, następnie układamy na nich cieniutkie plasterki masła, polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki.


4. Tak przygotowane ryby wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

5. Mojego pstrąga podałam ze świeżą rukolą i aromatyczną salsą pomidorową (przepis znajdziecie tutaj).


UWAGA: ryb nie zawijamy w folię aluminiową!

UWAGA 2: upieczony czosnek oraz pietruszka nie nadają się do jedzenia. Najlepiej ściągnąć je z ryb, jeszcze przed podaniem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...