niedziela, 25 października 2015

Prosta salsa pomidorowa

Cześć Wszystkim! :)

Salsa pomidorowa to idealny dodatek do ryb, mięsa oraz kanapek. Po dodaniu ostrej papryki i szczypty chilli może również stanowić pikantny sos do chipsów i nachosów.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 4 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- szczyptę soli, pieprzu i oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii


1. Pomidory płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę (wcześniej można je sparzyć i obrać ze skórki, mnie jednak ona zupełnie w tej salsie nie przeszkadza).

2. W misce łączymy pomidory z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poszarpanymi listkami bazylii oraz oliwą.

3. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano do smaku.


SMACZNEGO! :)


Pozostałe propozycje na ciekawe sosy znajdziecie tutaj: sos tysiąca wyspguacamole.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...