wtorek, 3 listopada 2015

Pieczarki faszerowane boczkiem i papryką

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na faszerowane pieczarki. Grzyby w takim wydaniu stanowią zarówno smaczną przystawkę, jak i dodatek do dania głównego, zamiast mięsa.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 opakowanie dużych pieczarek (większe pieczarki do grillowania znajdziecie, np. w Lidlu)
- 150 g wędzonego boczku
- 1 dużą, czerwoną paprykę
- pół małej cukinii (opcjonalnie)
- 1 kulkę mozzarelli
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz














1. Boczek, paprykę i cukinię kroimy w niewielką kosteczkę. Cukinię możecie pominąć, ja akurat miałam połowę w lodówce, więc trafiła do pieczarek :)

2. Mięso i warzywa przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez ok. 10-15 minut (bez dodatku tłuszczu, boczek ma go w sobie wystarczająco).

3. W międzyczasie obieramy pieczarki, usuwamy z nich ogonek, płuczemy i osuszamy.

4. Grzyby oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

5. Pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nich porcję usmażonego farszu.

6. Na wierzch posypujemy kawałkami sera.


7. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...