wtorek, 17 listopada 2015

Pieczone żeberka w coli i miodzie

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na ucztę dla prawdziwych mięsożerców! :) Żeberka w coli, to świetny pomysł na obiad w większym gronie, ponieważ można przygotować je "hurtowo". Ilość żeberek ogranicza tylko wielkość Waszej blachy do pieczenia. Żeberka można podgrzewać, a powstały z nich sos użyć, np. do polania ziemniaków.



Do przygotowania będziemy potrzebować:
(porcja dla 5-6 osób)

- 1,5 kg żeberek wieprzowych (ok. 12 mniejszych porcji)

do marynaty:

- 1 szklankę coli
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę pieprzu
- 1 płaską łyżeczkę chilli w proszku
- 6 ząbków czosnku








1. Żeberka płuczemy i porcjujemy na mniejsze kawałki.

2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, najlepiej w naczyniu w którym będziemy potem piec mięso. U mnie była to mniejsza blaszka do pieczenia.

3. Żeberka przekładamy do naczynia z marynatą, dokładnie je obtaczamy i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

4. Po godzinie mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.

5. Po upływie tego czasu ściągamy folię z żeberek i pieczemy jeszcze przez pół godziny.

6. Łącznie po półtora godziny pieczenia żeberka są gotowe.


SMACZNEGO! :)


Podobny przepis na "hurtowe" skrzydełka w sosie sojowym z miodem i whisky znajdziecie tutaj

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...