poniedziałek, 16 listopada 2015

Pikantna salsa pomidorowa

Cześć Wszystkim! :)

Ostatnim razem przygotowałam prostą salsę pomidorową (przepis znajdziecie tutaj). Tym razem proponuję jej ostrzejszą wersję, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do meksykańskich potraw.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- połowę papryczki chilli (bez nasion)
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- kilka świeżych listków bazylii
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczyptę chilli
- sól i pieprz do smaku
- blender


1. Pomidory kroimy w kostkę, a chilli w cienkie plasterki. Całość blendujemy przez kilka sekund.

2. Do salsy dodajemy oliwę, porwane listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

3. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.





UWAGA: Chilli w proszku dawkujcie małymi szczyptami, aby nie przesadzić z poziomem ostrości! :)


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...