środa, 18 listopada 2015

Quesadillas z kurczakiem

Cześć Wszystkim! :)

Dzisiaj zapraszam na danie kuchni meksykańskiej, czyli quesadillas z kurczakiem i serem.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 pojedynczą pierś kurczaka
- 4 placki tortilli
- kilka plasterków żółtego sera (może być Gouda)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pikantnego ketchupu

















1. W misce mieszamy oliwę z ketchupem.

2. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do marynaty z oliwy i ketchupu. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

3. Po upływie tego czasu kurczaka podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, już bez dodatku tłuszczu, przez ok. 10 minut.

4. Na połowie tortilli układamy plastry żółtego sera i kawałki kurczaka.


5. Tortille składamy na pół i opiekamy przez kilka sekund w opiekaczu, lub wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut, aż rozpuści się ser.


Tortille kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z ostrym sosem. Przykładową pikantną salsę pomidorową znajdziecie tutaj


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również quesadillas z kurczakiem i pieczarkami zapiekanymi w opiekaczu do sandwiczów.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...