Dzisiaj zapraszam na sakiewki z ciasta francuskiego, które z jednej strony świetnie sprawdzą się jako przekąska, z drugiej zaś z powodzeniem zastąpią obiad dla dwóch osób.
Kieszonki ze szpinakiem, dzięki wyraźnemu serowemu nadzieniu, przekonają również tych, którym szpinak przywodzi na myśl wyłącznie koszmar z podstawówki ;)

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku (ja używam w formie brykietu)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 gram startego sera salami
- 1 opakowanie (100 g) niebieskiego sera pleśniowego (lazur, blue)
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- łuskany sezam
- pieprz do smaku
- 1 łyżkę oleju do smażenia
1. Ciasto francuskie wykładamy na blaszce do pieczenia i kroimy na 8 równych części.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (przez ok. 1 minutę) i dodajemy mrożony szpinak.
3. Szpinak podsmażamy na patelni do jego całkowitego rozmrożenia (ok. 20 minut).
4. Po upływie tego czasu zmniejszamy ogień i dodajemy starty na grubych oczkach ser salami oraz pokrojony w cienkie plasterki ser pleśniowy.
5. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy (użyte sery są na tyle słone, że nie potrzeba dodatkowo dosalać farszu).
6. Tak przygotowany farsz odstawiamy do przestygnięcia.
7. Wystudzony farsz przekładamy łyżką na pokrojone ciasto francuskie. Każdy kawałek składamy w kopertę, czubki można dodatkowo docisnąć, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
8. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem.
9. Tak przygotowane sakiewki pieczemy wg. instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni).
Do sakiewek ze szpinakiem idealnie będzie pasował orzeźwiający sos tzatziki, który znajdziecie tutaj
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz