czwartek, 5 listopada 2015

Tzatziki z koperkiem i czosnkiem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na świeże i orzeźwiające tzatziki, czyli popularny, grecki sos na bazie jogurtu. Tzatziki stanowią idealny dodatek do grillowanych, czy pieczonych mięs. Osobiście uwielbiam go w połączeniu ze szpinakiem. Zapiekane placki, naleśniki, pierogi, czy nadziewane ciasto francuskie ze szpinakiem idealnie komponuje się z delikatnym smakiem tzatzików.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 3-4 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 szczypty posiekanego koperku
- pół dużego zielonego ogórka
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku



1. Ogórek dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach (ja nie obieram ogórka, jeśli ktoś woli, oczywiście może to zrobić).

2. Ze startego ogórka należy dokładnie wycisnąć nadmiar wody.

3. Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt grecki, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...