środa, 9 grudnia 2015

Oliwa smakowa z czosnkiem i chili

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na oliwę smakową, którą w prosty sposób sami przygotujecie w domu.


Na porcję 250 ml potrzebujemy:

- 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
- pół czerwonej papryczki chili (bez pestek)
- 3 ząbki czosnku
1 pustą butelkę o pojemności 250 ml


1. Chili i czosnek kroimy w plasterki, tak aby z łatwością można je było przełożyć do butelki.

2. Do małego rondelka wlewamy oliwę z warzywami. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż wokół czosnku i chili zaczną powstawać małe bąbelki.

3. W tym momencie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

4. Całość przelewamy do butelki i odstawiamy w ciemne miejsce. Oliwa nabiera aromatu, po ok. 2 dniach.


Oliwę najlepiej przechowywać w ciemnej butelce, jeśli jednak takiej nie posiadacie, przechowujcie ją w ciemnym miejscu (np. w szafce).


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...