poniedziałek, 21 grudnia 2015

Łosoś zapiekany w salsie pomidorowej

Cześć Wszystkim! :)

Dziś ponownie na moim stole króluje łosoś. W zakładce "ryby i owoce morza" znajdziecie również przepis na łososia w domowym papirusie, czy łososia z zielonym pesto. Tym razem zapraszam jednak na pieczonego łososia w salsie pomidorowej.



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 filet łososia, ok. 350 g
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 10 świeżych listków bazylii
- pół łyżeczki oregano i ostrej papryki
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/3 cytryny














1. Pomidory przekładamy do miski (można się z nich pozbyć nadmiaru soku, ale nie jest to konieczne).

2. Do pomidorów dodajemy przyprawy, posiekane listki bazylii, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Całość mieszamy.

3. Łososia płuczemy, osuszamy i usuwamy skórę. Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Na łososiu rozprowadzamy salsę pomidorową. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.



SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...