Cześć Wszystkim! :)
Dziś ponownie na moim stole króluje łosoś. W zakładce "ryby i owoce morza" znajdziecie również przepis na łososia w domowym papirusie, czy łososia z zielonym pesto. Tym razem zapraszam jednak na pieczonego łososia w salsie pomidorowej.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 filet łososia, ok. 350 g
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 1 filet łososia, ok. 350 g
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 10 świeżych listków bazylii
- pół łyżeczki oregano i ostrej papryki
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/3 cytryny
1. Pomidory przekładamy do miski (można się z nich pozbyć nadmiaru soku, ale nie jest to konieczne).
2. Do pomidorów dodajemy przyprawy, posiekane listki bazylii, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Całość mieszamy.
3. Łososia płuczemy, osuszamy i usuwamy skórę. Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Na łososiu rozprowadzamy salsę pomidorową. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.
SMACZNEGO! :)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że ogólnie pomidory bardzo fajnie pasują do ryby i tym samym do łososia. Ja także chwalę sobie sałatkę makaronową z pieczonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-i-salatka-makaronowa-z-warzywami/ która jest smaczna i oczywiście szybka w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń