wtorek, 22 grudnia 2015

Pieczony łosoś w sosie bazyliowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na łososia w sosie jogurtowo-bazyliowym.



Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:

- 300 g filetu łososia
- szczyptę soli i pieprzu
- łyżkę soku z cytryny
- łyżkę oliwy z oliwek


Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pół pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaską łyżeczkę ostrej musztardy
- szczyptę soli i pieprzu do smaku








1. Rybę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy skórę.

2. Następnie polewamy oliwą i sokiem z cytryny oraz oprószamy szczyptą soli i pieprzu.

3. Tak przygotowanego łososia wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i blendujemy.

Uwaga: Jeśli posiadacie bardzo mocny blender, który może spowodować, że sos będzie za rzadki, należy zblendować wszystkie składniki tylko z 1 łyżka jogurtu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji należy dodać pozostałe 3 łyżki jogurtu, a całość już tylko delikatnie wymieszać.

5. Tak przygotowany sos również wstawiamy do lodówki.

6. Po godzinie łososia wyjmujemy z lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

7. Łososia przekładamy na talerz i polewamy chłodnym, bazyliowym sosem. Niebo w gębie! :)


SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba tak podanego łososia ja jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść, ale jak tylko nadarzy się okazja to jestem zdania, że go przygotuję. Na dzień dzisiejszy ja również zachwalam sobie przepisy na łososia od https://mowisalmon.pl/przepisy/ i jestem przekonana, ze tam każdy znajdzie coś dla siebie.

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...