poniedziałek, 7 grudnia 2015

Sos bazyliowy

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na orzeźwiający sos jogurtowo-bazyliowy z dodatkiem ostrej musztardy. Taki sos smakuje rewelacyjnie zarówno w połączeniu z rybami, jak i z grillowanym mięsem. Musicie go spróbować, bo po prostu jest przepyszny!



Do przygotowania będziemy potrzebować:


- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pół pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaską łyżeczkę ostrej musztardy (ja użyłam musztardy rosyjskiej Kamis)
- szczyptę soli i pieprzu do smaku


1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i blendujemy.

Uwaga: Jeśli posiadacie bardzo mocny blender, który może spowodować, że sos będzie za rzadki, należy zblendować wszystkie składniki tylko z 1 łyżką jogurtu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy pozostałe 3 łyżki jogurtu,  a całość wystarczy już tylko wymieszać.



SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również sosu jogurtowo-musztardowego, tysiąca wysp, winegret 

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...