wtorek, 15 grudnia 2015

Szybkie pierniki świąteczne

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na szybkie i bardzo proste pierniki, które wypełnią Wasz dom zapachem Świąt! :)




Do przygotowania ok. 60 pierników będziemy potrzebować:

- pół szklanki miodu
- 50 g masła (1/4 kostki)
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki wrocławskiej (plus dodatkowo trochę mąki do podsypania ciasta)
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko















1. Masło oraz miód rozpuszczamy w garnuszku na małym palniku, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

2. Ostudzone masło i miód przelewamy do dużej miski i dodajemy resztę składników.

3. Całość zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Dzięki temu ciasto będzie się łatwiej rozwałkowywać.

5. Po pół godziny wyciągamy ciasto z zamrażalnika, podsypujemy z obu stron odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość ok. pół cm.

6. Z ciasta wycinamy pierniczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkowujemy i wycinamy pierniki, aż do ostatniego kawałka ciasta. W razie potrzeby ciasto ponownie podsypujemy mąką.

7. Pierniki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez ok 13 minut.

8. Upieczone pierniki odstawiamy do przestygnięcia.

9. Zimne pierniki dekorujemy lukrem, wiórkami, czekoladą lub cukrowymi pisakami. Tak naprawdę tym, na co macie ochotę :) Zarówno foremki, jak i przeróżne dodatki znajdziecie teraz w każdym sklepie.



UWAGA: Pierniki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.


SMACZNEGO! :)


Dobrze wypieczone święta

Przepis bierze udział w konkursie Amica :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...