piątek, 22 stycznia 2016

Jajecznica na maśle z szynką


Cześć Wszystkim! :)


Dziś mój weekendowy klasyk - jajecznica na maśle, która jak dla mnie jest śniadaniem mistrzów! ;)



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 3 jajka
- szczyptę soli i pieprzu do smaku
- 1 łyżeczkę masła
- kilka plasterków szynki pokrojonej w niewielką kosteczkę.


1. Jajka oraz sól i pieprz przekładamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.

2. Na patelni rozpuszczamy masło, na które po chwili dodajemy szynkę. Wędlinę podsmażamy przez 5 minut, do zrumienienia.

3. Po tym czasie na patelnię wlewamy roztrzepane jajka i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Całość smażymy przez ok. 5-6 minut, jeśli ktoś lubi rzadką konsystencję lub przez 7-8 minut, aby otrzymać ściętą jajecznicę.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również innych śniadaniowych propozycji z jajkami w roli głównej: pasty jajecznejjajek sadzonych w chlebieszakszuki, lub jajek w koszulkach

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...