piątek, 8 stycznia 2016

Krem z cukinii

Cześć Wszystkim! :)

Zima zagościła u nas na dobre. Dziś więc na stole rozgrzewająca zupa - krem z cukinii.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 2 średniej wielkości cukinie
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- łyżkę jogurtu greckiego/jogurtu naturalnego
- 1 kostkę rosołową
- 1 litr wody
- sól i pieprz do smaku


1. Ziemniaki i cukinię kroimy w dużą kostkę.

2. W gotującej się wodze rozpuszczamy kostkę rosołową.

3. Następnie dodajemy warzywa i całość gotujemy ok. 30 minut, aż zmiękną.

4. Po tym czasie zupę odstawiamy do przestygnięcia (chyba, że posiadacie blender, który może blendować jeszcze gorące zupy).

5. Zimną zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6. Gotowy krem ponownie podgrzewamy i podajemy z kleksem jogurtu greckiego oraz świeżymi kiełkami rzodkiewki.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również kremu: pomidorowego, marchewkowego lub jarzynowego.  

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...